Top

Informatie over pruiken en haarwerken

Er is veel informatie over pruiken op het internet te vinden. Door onze ruime ervaring (10 jaar) hebben wij de belangrijkste zaken voor u hier opgesomd.


voorbeeld van een raquel welch pruikWat verstaat men onder pruiken/haarwerken?

Onder haarwerken verstaat men een kunstmatig kapsel dat de suggestie wekt een echt kapsel te zijn. Bij een volledig haarwerk spreekt men vaak van een pruik. Maar beide begrippen worden ook vaak door elkaar gebruikt. Bij een gedeeltelijk haarwerk heeft men het eerder over een toupet (bij mannen) of een haarstukje/haarwerkje (bij vrouwen).

Confectie of maatwerk?

Haarwerken zijn te verkrijgen in confectie, semi-maatwerk en maatwerk. Confectiemodellen zijn standaard haarwerken die in verschillende kleuren worden gefabriceerd. Er zijn wel duizenden modellen te koop van verschillende merken en van zeer uiteenlopende kwaliteit.

Semi-maatwerk zijn standaard basissen (het materiaal waar het haar op is bevestigd/geknoopt) die verschillen van maat, kleur, dikte, gewicht, duurzaamheid en kwaliteit. Daarnaast verschilt ook nog eens de kleur en de lengte van het haar dat op de basis is geknoopt. De basis kan gedeeltelijk op maat worden gemaakt zodat de juiste pasvorm wordt verkregen.

Maatwerk is het meest afgestemd op het individu. De haarwerker maakt ter plekke een mal van het hoofd. Deze mal wordt gebruikt om het haarwerk exact de vorm te geven van het hoofd. De pasvorm is derhalve in het geval van maatwerk optimaal.

Echt haar of synthetisch haar?

Haarwerken worden gemaakt van echt haar (over het algemeen komt het haar uit India) of synthetisch haar. Daarbij is er ook een mix van echt en synthetisch haar mogelijk. Ook is er een speciaal soort synthetische vezel op de markt. Dit synthetische haar is te verwarmen tot 160ºC waardoor het geföhnd, gekruld en gestyled kan worden.

Voor- en nadelen echt haar t.o.v. synthetisch haar
Informatie over pruiken en de voor- en nadelen synthetisch en echt haar
* mits niet warmer dan 160ºC

Welk haar is het meest natuurlijk?

Voor beide soorten haar geldt dat wanneer het haar-werk goed op het individu is afgestemd het allebei zeer natuurlijk overkomt. Haarwerken vallen niet op door het type haar maar vooral door de foute keuze van bijvoorbeeld de kleur (bijvoorbeeld een mismatch met de huidskleur of wenkbrauwen) of het te lang dragen van een haarwerk (slijtage, klitten, dof worden).

Welke basis? Monofilament, lace-front, handgeknoopt?

Zoals eerder gezegd zijn er verschillende basissen. Over het algemeen geldt; hoe dunner de basis, hoe natuurlijker het haarwerk oogt. Daarentegen is het dunne materiaal ook kwetsbaarder.

Monofilament is een zeer fijn gaas waarop het haar is geknoopt. Meestal zit dit aan de voorkant en/of op de kruin. Vaak ook op plekken waar het haar "open" valt. Hierdoor kan men tussen het haar door op het hoofd kijken en omdat het gaas doorzichtig is kijkt men toch op de hoofdhuid. Hierdoor lijkt het alsof het haar echt uit het hoofd groeit. Dit ziet er dus zeer natuurlijk uit en mensen die geen haar meer hebben geven hier graag de voorkeur aan.

Een lace-front is een dun gaas aan de voorkant van de pruik. Vaak zit een lace-front aan haarwerken waarbij het haar naar achteren wordt gedragen. Doordat men geen pony heeft is de rand van het haarwerk zichtbaar. Om dit niet op te laten vallen is het lace, dus gaas, aan de voorkant flinterdun. Omdat je door het gaas je eigen hoofdhuid ziet lijkt het alsof het haar uit de hoofdhuid groeit. Dit komt zeer natuurlijk over en het zal zeker niemand opvallen dat je een pruik draagt.

Handgeknoopt betekent dat het gehele montuur, of basis (waarop het haar bevestigd is) van een gaas is. Niet het dunne van een monofilament of lace-front maar wel een heel fijn matriaal dat er voor zorgt dat je ook bij dit haarwerk tussen het haar door op je eigen hoofdhuid kijkt. Buiten dat dit zeer natuurlijk overkomt is het ook een zeer licht materiaal en laat het gemakkelijk zuurstof door. Het is dus veruit het meest comfortabele haarwerk dat er is te krijgen.

De keuze voor welke basis men moet kiezen hangt van verschillende factoren af. Het is bijvoorbeeld van belang om uzelf de volgende vragen te stellen:
  •     Tijdelijk of permanent haarwerk?
  •     Haarwerk met of zonder pony?
  •     Is het hoofd kaal (Alopecia) of niet?
  •     Veel of weinig transpiratie?
  •     Wel of geen vette huid?
  •     Confectie of maatwerk?
  •     Hoofdhuidirritatie of niet?
  •     Hoogte budget?
Enkele voorbeelden van basistypen

Voorbeeld van een binnenkant van een pruikvoorbeeld van binnenkant haarwerkvoorbeeld 2 van de binnenkant van een pruik
De haarwerker zal verder advies geven en een aantal varianten laten voelen en passen zodat men gezamenlijk tot de juiste keuze kan komen.

Wilt u meer advies? Neemt u dan contact op met één van onze vestigingen.