Top

Informatie over een pruik met monofilament

Monofilament pruiken: welke soorten zijn er?

Pruiken met monofilament zijn vaak van hoge kwaliteit en zien er zeer natuurlijk uit omdat het net lijkt alsof het haar uit het hoofd groeit. Het haar is namelijk geknoopt op een zeer fijn stukje gaas ook wel lace genoemd. Kijk je dus tussen het haar op het hoofd dan kijk je ook door het dunne gaasje heen waardoor het lijkt alsof het haar uit het hoofd groeit.

Bij monofilament pruiken is de zij- en achterkant gemaakt van trensen. Een groot voordeel van monofilament pruiken is dat zij "ademen" (door het gaas). Daardoor zal jeuk en andere irritaties worden voorkomen. Bovendien zal de pruik niet zo warm aanvoelen en ook eventueel transpireren tegengaan.

Wanneer er over Mono of monofilament pruiken wordt gesproken haalt men vaak meerdere soorten mono door elkaar. Er zijn namelijk pruiken die voorzien zijn van verschillende formaten gaas (ook wel "lace" genoemd of monofilament) die ook nog eens op verschillende plekken in het haarwerk kunnen zitten. Zo heb je de volgende mogelijkheden:
  1. Een stukje monofilament alleen op de kruin ‚Äč
  2. Een langwerpig stukje monofilament op de scheiding
  3. Een compleet stuk over het grootste gedeelte van het hoofd
lace op de kruin mono op de scheiding Monofilament pruik
1. 2. 3.

ad 1. Bij een lace alleen op de kruin lijkt het wanneer je op de pruik kijkt erg natuurlijk. Want juist op de kruin valt het haar iets open waardoor je door het gaas op de hoofdhuid kijkt. Eigenlijk net als bij je eigen haar. Dit oogt dun erg natuurlijk.

ad 2. Hetzelfde geldt voor de mono op de scheiding. Hier valt het haar ook open en ziet men de hoofdhuid, waardoor je ook hiermee een natuurlijke uitstraling krijgt. 

ad 3. Bij een volledige mono heb je naast de natuurlijke uitstraling ook nog een het gemak dat je meerdere mogelijkheden hebt met de styling van het haar. Je kan de scheiding op verschillende plekken op het hoofd maken en bij elke scheiding zie je door het haar de hoofdhuid. Dus dit is de meest gebruiksvriendelijke versie van een monofilament pruik

Monofilamtentpruiken worden vaker gedragen door mensen die kaal zijn als gevolg van een chemokuur of lijden aan de ziekte alopecia. Voor kale mensen is het dragen van een monofilament pruik vele malen comfortabeler dan het dragen van een confectiepruik.

Het gaas/lace/mono waarop de haren zijn geknoopt zijn er in verschillende soorten, maten en diktes. Op deze pagina vindt u hier meer informatie over.